fbpx

Kinoa – namirnica koja je osvojila svet!

Kinoa – često opisivana kao “superhrana” ili “superžitarica” je postala veoma popularna među ljudima koji vode računa o svojoj ishrani. Puna je proteina, dijetalnih vlakana, vitamina grupe B (vitamin B1, B6) i E kao i minerala: gvožđa, bakra, magnezijuma, fosfora i mangana. Ne sadrži gluten i preporučuje se u ishrani za ljude koji su osetljivi na gluten. Ovde ćemo odgovoriti na neka najčešća pitanja o kinoi:

Šta je kinoa?

Kinoa (Chenopodium quinoa) je zeljasta semena visokoproteinska biljka koja pripada istoj vrsti biljaka kao spanać i cvekla. Iako se kinoa priprema i konzumira kao žitarica, svrstana je u pseudo žitarice, jer ne pripada familiji trava kao pšenica, ovas i pirinač. Gaji se zbog jestivog semenja a osim semenki, i listovi kinoe se koriste za jelo, imaju ukus sličan spanaću ili blitvi ali su manje popularni zbog gorkog ukusa.polje kinoe

Poreklo kinoe vodi sa planina iz Južne Amerike; raste u Andima na visinama preko 4000 m, na području Perua, Čilea i Bolivije. Za nju se zna već 7000 godina, stare civilizacije Inka smatrale su je svetom hranom zbog čega se i naziva drevno seme. Pripitomljena je pre 3000 do 4000 godina, danas se kultivira i u drugim područjima sveta, a tek je nedavno postala trend hrana. Zbog svog sastava kinoa je osvojila svet i sada je jedna od najpopularnijih zdravih namirnica na svetu. Danas možete pronaći kinou i proizvode od kinoe u celom svetu, posebno u radnjama zdrave hrane i restoranima koji naglašavaju prirodnu ishranu.

Postoji nekoliko vrsta kinoe. Semenke kinoe su sitna ovalna zrna (1-3 mm), neutralne boje i izgledom liče na žitarice. Najviše se koriste crna, crvena i bela kinoa. Kinoa ima čvrstu, pomalo žilavu strukturu i orašasto-žitni ukus. Spoljašnji sloj zrna koji služi za zaštitu od štetočina, saponin, je gorkog ukusa i potrebno ga je ukloniti pre upotrebe. Najrasprostranjenija je kinoa bele boje, koja ima vazdušastiju teksturu i prefinjeniji ukus od crvene i crne kinoe koje su hrskavije i jačeg ukusa. Crvena kinoa je najbolji izbor za salate jer tokom termičke obrade ne gubi svoju izrazito crvenu boju niti oblik dok crna kinoa ima slađi ukus.

Kinoa predstavlja odličnu alternativu za pirinač, kao i bulgur. Zbog visokog sadržaja proteina naziva se još i kompletan protein te je vrlo važna za ishranu vegetarijanaca i vegana kao odlična zamena za meso.

Kinoa je bez GMO, bez glutena i obično se uzgaja u organskom obliku. Iako tehnički nije zrno žitarica, ono se ipak smatra integralnom žitaricom –  hranom od celog zrna. Kinoa je odličan izvor proteina, vlakana, kompleksa vitamina B i E, gvožđa, bakra, magnezijuma, fosfora, mangana, a sadrži i esencijalne amino kiseline koje su neophodne za naš organizam koji ne može samostalno da ih sintetiše.

Kinoa sadrži još puno hranljivih sastojaka u tragovima, od kojih su neki izuzetno zdravi kao što su  biljni antioksidansi, flavonoidi, za koje se pokazalo da imaju različite koristi po zdravlje. Ovi važni molekuli su pokazali da imaju protivupalna, antivirusna, antikancerogena i antidepresivna dejstva u studijama na životinjama.

Nutritivne vrednosti kinoe

Kuvana kinoa sadrži: 71,6% vode, 21,3% ugljenih hidrata, 4,4% proteina i 1,92% masti

Nutritivne vrednosti za 100 g kuvane kinoe:

 • Kalorije: 120 kcal
 • Voda: 72 g
 • Proteini: 4,4 g
 • Ugljeni hidrati: 21,3 g – od toga:
  • Šećeri: 0,9 g
  • Vlakna: 2,8 g
 • Masti: 1,92 g
kinoa u ciniji

Karakteristike kinoe

 • Kinoa sadrži više hranjivih sastojaka od većine žitarica i ima status “superhrane”. Kinoa ima visok sadržaj flavonoida, antioksidantnih fitonutrijenata koji deluju protiv upala i virusnih infekcija pa ispoljavaju anti-kancerogena i anti-depresivna svojstva.
 • Kinoa ne sadrži gluten i zbog toga je pogodna za ishranu osoba koje su osetljive ili alergične na gluten i pšenicu.
 • Bogata je proteinima i jedna je od retkih biljnih namirnica koja sadrži dovoljne količine svih devet esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za naš organizam koji ne može samostalno da ih sintetiše. Aminokiseline su osnovni gradivni elementi proteina dok su proteini gradivni elementi svih tkiva u organizmu. Kvalitet proteina je sličan kazeinu, visokokvalitetnom proteinu u mlečnim proizvodima.
 • Kinoa sadrži aminokiselinu lizin koja je neophodna organizmu za pravilan rast i razvoj i proizvodnju energije.
 • Kinoa sadrži mononezasićene masti dobre za zdravlje srca kao što su oleinska kiselina i omega 3 masne kiseline.
 • Zbog visokog sadržaja proteina kinoa se naziva još i kompletnim proteinom te je vrlo važna za ishranu vegetarijanaca i vegana kao odlična zamena za meso. Takođe je našla primenu i u ishrani profesionalnih sportista jer je značajna pri izgradnji mišićne mase.
 • Bogata je esencijalnim mineralima među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i seleni vitaminima grupe B, vitaminom E i raznim korisnim antioksidansima. Kinoa sadrži dosta gvožđa, koje je neophodno za očuvanje ljudskog zdravlja jer je osnovna komponenta hemoglobina.
 • Kinoa spade u namirnice sa visokim sadržajem vlakana koja smanjuju potrebu organizma za insulinom. Jedna šolja kuvane kinoe sadrži 21% preporučenog dnevnog unosa vlakana.
 • Zbog izuzetno visoke hranljive vrednosti i jednostavnog gajenja i pripreme, naučnici NASA-e kinou smatraju pogodnom za gajenje u kosmosu.

Uticaj na zdravlje

Ishrana koja uključuje kinou ima važne zdravstvene koristi.

 • Smanjuje rizik od dijabetesa.

Kinoa sadrži veliku količinu biljnih vlakana, rastvorljivih i nerastvorljivih. Rastvorljiva vlakna pomažu u kontroli šećera u krvi i usporavaju razbijanje ugljenih hidrata na glukozu. Zahvaljujući njima kinoa ima nizak glikemijski indeks – 53 i korišćenje kinoe u ishrani može čak i poboljšati stanje bolesnika obolelih od dijabetesa tipa 2.

 • Snižava holesterol.

Znatan sadržaj  rastvorljivih vlakana u kinoi utiče i na smanjenje nivoa ukupnog holesterola kao i nivoa  lošeg LDL holesterola.

 • Hrana za vegane i vegetarijance

Kinoa je sjajna zamena za proteine životinjskog porekla tako da ima posebnu ulogu u ishrani vegana i vegetarijanaca zbog visokog sadržaja proteina koji im je neophodan u ishrani. Tako jedna šolja skuvane kinoe sadrži 8 g proteina što je njima izuzetno važan izvor proteina.

kinoa salata sa limunom
 • Kontroliše krvni pritisak.

Kinoa ima visok sadržaj kalijuma u poređenju sa ostalim žitaricama. S obzirom na to da kalijum održava zdravi balans natrijuma u organizmu, on time utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska. Kinoa takođe sadrži dosta magnezijuma, vazodilatatora koji snižava krvni pritisak.

 • Potpomaže održavanju zdrave telesne težine.

Visok sadržaj biljnih vlakana, proteina i relativno nizak glikemijski indeks je dobra kombinacija u borbi protiv gojaznosti tako što ishrana sa kinoom utiče na zadržavanje osećaja sitosti zbog sadržaja vlakana i proteina.

Kinoa u ishrani

Kinoa je danas jedna od najpopularnijih namirnica koja se koristi u zdravoj ishrani.  Kinoa je namirnica od koje se vrlo lako spremaju razna jela i slatka i slana i može se konzumirati na više načina. Najzdravija je kada se koristi celo zrno koje sadrži važne vitamine, minerale i vlakna. Kuvana kinoa je blagog ukusa i meke teksture. Lako se dodaje i kombinuje sa drugim namirnicama kao što su voće, povrće, meso, jogurt i žitarice. Koristi se za pravljenje salata, kao dodatak supama i čorbama, kao samostalni prilog. Interesantna je i hranljiva zamena za pirinač, kuskus, bulgur i sočivo. Može da zameni krompir u kroketima, knedlama i ostalim vrstama testa sa krompirom. Nezaobilazni je sastojak popularnih jutarnjih zdravih kaša u kojima se meša sa jogurtom, svežim voćem i orašastim plodovima.

Mlevena sirova kinoa je idealna zamena za brašno u pripremi zdravog hleba i drugog peciva i poslastica bez glutena  i raznih zdravih grickalica kao što su krekeri. Drugim rečima kinoa se može koristiti na stotinu načina.

Danas, kad živimo u vremenu koje karakteriše brzi tempo života, vrlo je korisno i ugodno imati u kuhinji već gotove namirnice spremne za jelo kao što su povrće i žitarice u konzervama. Tako je i kinoa u konzervi, nakon termičke obrade, zadržala svoje nutritivne vrednosti i našla svoje važno mesto u pripremi zdravog, ukusnog i brzo spremljenog obroka.

Uvrstite kinou u svoj jelovnik. Probajte GLOBUS kinou, dodajte jogurt i malo orašastih plodova ili bobičasto voće ili ga stavite u neku salatu ili jednostavno pustite mašti na volju i napravite brz, zdrav i ukusan obrok.

Kinoa je odlična hrana za bebe

Kinoa je jako pogodna namirnica za zdravu ishranu dece zbog visokog sadržaja vitamina i minerala. Već sa navršenih osam meseci starosti, može se postepeno ubacivati kinoa u bebinu ishranu. Na taj način dete od malih nogu stvara naviku zdrave ishrane, što je važno za njen budući razvoj.

Recepti sa kinoom

2022-11-11T19:40:30+01:00Blog|

Podeli sa prijateljima

Go to Top