Vitamin B1 i ishrana za zdrave nerve

Vitamin B1 (tiamin)

Vitamin B1 (tiamin) je jedan od 8 vitamina B-kompleksa koji su neophodni za normalno funkcionisanje nervnog, mišićno-koštanog i kardiovaskularnog sistema.

Vitamin B1 jača imuni sistem i poboljšava sposobnost tela da podnese stresne okolnosti odnosno utiče na psihičko stanje čoveka, pa ga nazivaju i „moralnim vitaminom“.

Vitamin B1 je rastvorljiv u vodi ali organizam ne može da ga skladišti. Zato je važno da svakodnevno jedemo dovoljno namirnica bogatih tiaminom.

Vitamin za zdrave nerve
sportista na krugovima

Funkcija vitamina B1 u metabolizmu

Učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata i njihovom pretvaranju u glukozu, tako da ima direktan uticaj na nivo energije koji ćemo imati tokom dana. Nedostatak vitamina B1 može dovesti do slabosti, umora, psihoza i oštećenja nerava, gubitka telesne težine, oticanja telesnog tkiva. Bolest izazvana nedostatkom ovog vitamina se zove BeriBeri, što na jeziku kojim se služe domorodci na Šri Lanci znači „ja ne mogu, ja ne mogu“. Potrebe za vitaminom B1 su individualne i povećane su kod stanja ubrzanog metabolizma kao što su povišena temperatura i povećana mišićna aktivnost, naročito kod sportista koji intenzivno treniraju.

Tiamin isto tako podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca, potpomaže varenje i pojačava apetit. Vitamin B1 je esencijalan za pravilno funkcionisanje svih nervnih i mišićnih ćelija, uključujući i srčana mišićna vlakna.

Hrana bogata vitaminom B1

Vitamin B1 je zastupljen u mnogim namirnicama biljnog i životinjskog porekla. U najbolje izvore vitamina B1 spadaju semenke suncokreta, mahunarke (sočivo, grašak, pasulj), pivski kvasac, integralne žitarice (kinoa, spelta), mekinje, kikiriki, svinjetina, povrće (kupus, spanać, zelena salata, prokelj, plavi patlidžan).

kinoa u ciniji
milan majstorovic 3 na 3

Preporučene dnevne doze vitamina B1

Za odrasle

  • Muškarci od 14 godina i stariji – 1,2 mg
  • Žene od 14 godina i starije – 1 mg

Deca

  • Odojčad (0-12 meseci) – 0,2-0,3 mg
  • 1-3 godine – 0,5 mg
  • 4-8 godina – 0,6 mg
  • 9-13 godina – 0,9 mg

Ovo su okvirne dnevne doze vitamina B1 i razlikuju se od osobe do osobe u zavisnosti od telesne težine, fizičke aktivnosti, zdravstvenog stanja, konzumacija lekova i dr. Osnovni recept za zdravu ishranu je umerena i izbalansirana ishrana.