Pravilna ishrana dece
Poznato da je pravilna ishrana temelj zdravlja. Zato je izuzetno važno da se deca od malena hrane raznovrsno i zdravo i da svakodnevno putem ishrane unose žitarice, povrće, voće, mleko i mlečne proizvode, meso, ribu i jaja.
Poznato da je pravilna ishrana temelj zdravlja. Zato je izuzetno važno da se deca od malena hrane raznovrsno i zdravo i da svakodnevno putem ishrane unose žitarice, povrće, voće, mleko i mlečne proizvode, meso, ribu i jaja.
Spelta je pogodna za ishranu svih generacija, posebno dece i starijih. Zbog bogatstva ugljenim hidratima, gvožđem i kalcijumom preporučuje se rekonvalescentima, sportistima i anemičnim osobama.
Proteini ili belančevine su veliki, složeni molekuli (makromolekuli) koji imaju nezamenljivu ulogu u ljudskom organizmu. Neophodni su za rast, razvoj i regeneraciju svih ćelija u organizmu, regulišu metabolizam, podržavaju imuni sistem i neophodni su za formiranje krvnih ćelija.
Vegetarijanski način ishrane ima i svoje prednosti i mane. Prednosti su vezane za smanjenje koncentracije masnoća u krvi zahvaljujući čemu vegetarijanci imaju prosečno nižu telesnu težinu, niži krvni pritisak i ređe oboljevaju od dijabetesa tipa 2.
Osim što daje koži preplanulu boju i štiti od Sunca, beta karoten ima još pozitivnih uticaja na zdravlje ljudi.
Kinoa – često opisivana kao “superhrana” ili “superžitarica” je postala veoma popularna među ljudima koji vode računa o svojoj ishrani. Puna je proteina, dijetalnih vlakana, vitamina grupe B (vitamin B1, B6) i E
Konzerviranje namirnica datira još od davnina kada su ljudi na različite načine pokušavali da sačuvaju namirnice od kvarenja i da sačuvaju njen izvorni kvalitet.
Vitamin B1 i ishrana za zdrave nerve Vitamin B1 (tiamin) Vitamin B1 (tiamin) je jedan [...]
Piramida ishrane predstavlja vizuelni prikaz i način planiranja dobro izbalansiranog obroka radi optimalnog zdravlja. Namirnice sa dna piramide se konzumiraju kao osnovne namirnice. Koriste se najčešće i u većim količinama. Namirnice sa vrha piramide se konzumiraju ređe i u manjim količinama.
Osnovne karakteristike ishrane sportista Fizička aktivnost sportista je praćena većom potrošnjom energije, tako da ishranom mora da se nadoknadi [...]
Prvu knjigu sa receptima za pripremu raznih likera, vina, lekovitih napitaka i hrane napisao je Zaharije Orfelin, pisar i sekretar nekoliko srpskih vladika. Ovaj prvi kuvar, sastavljen