fbpx

Pravilna ishrana dece

Pravilna ishrana dece

Opšte je poznato da je pravilna ishrana temelj zdravlja.  Zato je izuzetno važno da se deca od malena hrane raznovrsno i zdravo i da svakodnevno putem ishrane unose žitarice, povrće, voće, mleko i mlečne proizvode, meso, ribu i jaja.

Svaka od ovih vrsta namirnica ima svoj značaj i treba da bude ravnomerno zastupljena u ishrani.

Mleko i mlečni proizvodi

Mleko i mlečni proizvodi su izvor kalcijuma koji je neophodan za formiranje kostiju i zuba, a sadrže i proteine koji su neophodni za rast.

Riba, meso i jaja

Riba, meso i jaja takođe sadrže velike količine proteina kao i gvožđe koje je izuzetno važno za imunitet i opšte stanje organizma.

Preporuka nutricionista je da deca uzrasta od 2 – 3 godine treba da unesu 1 šolju povrća dnevno a deca uzrasta od 4 – 8 godina 1 1/2 šolju povrća.

Opšte je prihvaćeno da deca imaju pet obroka, tri glavna (doručak, ručak i večera) i dve užine i poželjno je budu organizovani u približno isto vreme.

Mleko u casi

Voće

Voće ima posebnu ulogu u ishrani dece jer je izuzetno bogato raznovrsnim hranljivim materijama kao što su vitamini, minerali, antioksidansi, vlakna kao i prirodni šećer. Različite vrste voća sadrže i različite hranjive materije, pa je važno da ishrana voćem bude raznovrsna, kako bi se na taj način uneli svi neophodni vitamini i minerali.

Povrće

Posebnu pažnju treba obratiti na povrće jer je ono važan izvor vitamina, minerala i dijetnih vlakana. Tu često nastaju problemi; Istraživanja su pokazala da većina dece po prirodi ne voli da jede to raznobojno bilje prepuno hranljivih materija. Mame u celom svetu, još dok je dete malo, pronalaze različite načine da privole dete da počne da jede i zavoli povrće…mnoga deca u početku odbijaju da jedu povrće ali treba biti strpljiv, treba im nuditi raznovrsno povrće različitih boja, neobično ukrašeno, treba ih voditi na pijacu i uključiti u pripremu jela sa povrćem i naravno dati dobar primer time što ćete jesti povrće s njima. Preporučuje se i postepeno dodavanje začina koji će obogatiti ukus kao što su maslinovo ulje, puter, peršun i beli luk.

povrce i voce

Preporuka nutricionista je da deca uzrasta od 2 – 3 godine treba da unesu 1 šolju povrća dnevno a deca uzrasta od 4 – 8 godina 1 1/2 šolju povrća.

Opšte je prihvaćeno da deca imaju pet obroka, tri glavna (doručak, ručak i večera) i dve užine i poželjno je budu organizovani u približno isto vreme.

Tečnosti

Tečnost (voda, mleko, sokovi, supe) je veoma važna za hidraciju dečjeg organizma. Količina zavisi od fizičke aktivnosti deteta i temperature i nutricionisti preporučuju za uzrast od tri godine dnevno unošenje dve čaše vode, dve šolje mleka, šolju supe i čašu soka.

Treba voditi računa da u ishrani bude zastupljena i raznovrsna hrana iz iste grupe namirnica.

Opšte je poznato da će deca naučiti da se pravilno  hrane ako imaju dobar primer kod roditelja jer ona budno prate odrasle i imitiraju ih u mnogim stvarima, uključujući i izbor hrane. Vrlo je važno, ako je to moguće, da imate što češće zajedničke obroke. Sa porodičnim okupljanjima povećavaju se šanse da se deca lakše socijalizuju i da bude posvećenija školskim aktivnostima.

supica od povrca

Možda će Vam biti zanimljivo

Kinoa

Kinoa – često opisivana kao “superhrana” ili “superžitarica” je postala veoma popularna među ljudima koji vode računa o svojoj ishrani. Puna je proteina, dijetalnih vlakana, vitamina grupe B (vitamin B1, B6) i E

Spelta

Spelta je pogodna za ishranu svih generacija, posebno dece i starijih. Zbog bogatstva ugljenim hidratima, gvožđem i kalcijumom preporučuje se rekonvalescentima, sportistima i anemičnim osobama.

2022-11-11T18:24:18+01:00Blog|

Podeli sa prijateljima

Go to Top