Osnovne karakteristike ishrane sportista

Fizička aktivnost sportista je praćena većom potrošnjom energije, tako da ishranom mora da se nadoknadi izgubljena energija i uspostavi ravnoteža između onoga što organizam troši i što se unosi kroz ishranu. Hranom se u organizam unosi energija kao i hranljive i zaštitne materije.

To je specijalan način ishrane koji će dati organizmu sve što mu treba tokom napornih i dugih treninga i tokom takmičenja; to je ishrana koja povećava mišićnu masu, a ne masne naslage. Ishrana sportista je individualna, tako da i program ishrane mora biti prilagođen svakoj osobi u zavisnosti od vrste fizičke aktivnosti.

Pravilna ishrana sportiste

Pravilna ishrana za sportiste trebalo bi da se u velikoj meri oslanja na namirnice biljnog porekla koje sadrže sve neophodne minerale i vitamine, kao i dovoljno proteina dok su namirnice životinjskog porekla prisutne u manjoj meri.

  • Proteini su važni ne samo za izgradnju i obnavljanje mišića, već i za oporavak kostiju, tetiva, ligamenata kao i povećanje otpornosti i obnovu krvnih zrnaca.
  • U namirnice bogate proteinima spadaju soja, zeleni grašak, paradajz, bundeva, ovas, špargla, prokelj, Chia semenke, heljda, kinoa, mahunarke, kukuruz …
  • Pravilna i uravnotezena ishrana utiče u velikoj meri na zdravstveno stanje sportista kao i na njihove rezultate koje postižu tokom takmičenja
  • Sportistima je neophodno unošenje dosta tečnosti tako da se preporučuje konzumacija što više vode i veće količine prirodno ceđenih sokova.