Prva knjiga sa receptima

Prvu knjigu sa receptima za pripremu raznih likera, vina, lekovitih napitaka i hrane napisao je Zaharije Orfelin, pisar i sekretar nekoliko srpskih vladika. Ovaj prvi kuvar, sastavljen od recepata prevedenih sa nemačkog jezika štampan je u drugoj polovini 18.veka u Sremskim Karlovcima pod nazivom “Iskusni podrumar”. Jeromonah Jerotej Draganović napisao je prvu zbirku recepata za jela koja je  pod nazivom “Srpski kuvar” štampana i objavljena u manastiru Krušedol na Petrovdan 1855. godine.

Prvi kuvari sa receptima za pripremu jela kao što su posni i mrsni pasulj, posna i mrsna sarma od kiselog kupusa, punjene paprike, pihtije, kačamak, gruvanica, popara, gibanica… pojavljuju se tek krajem 19. i početkom 20.veka. “Veliki srpski kuvar” napisala je Katarina Popović Midžina krajem 19. veka  a početkom 20. veka pojavile su se kuvarske knjige koje su napisale Sofija Mirković, Vida Totović, Leposava Gavrilović, Spasenija–Pata Marković i Aleksandra Rustanović.

Najveću popularnost doživela je Spasenija–Pata Marković, koja se školovala u  Bečkoj školi za vođenje domaćinstva. Stečeno znanje želela je da prenese na domaćice u Srbiji i za kratko vreme je postala popularna šireći ideju moderne Srbije. Pata je radila u Politici gde je imala redovnu rubriku “Jelovnik danas” u kojoj je savetovala žene kako da naprave dobar ručak sa malo novca. Davala je savete kako se postavlja sto, serviraju jela, obeležavaju praznici i kako treba da se domaćica ponaša u različitim prilikama. Pata je isticala da zdravlje ulazi na usta, od detinjstva do starosti. Sakupljala je recepte starih zaboravljenih jela i napravila je bogatu riznicu kulinarskih specijaliteta.

  • Prvu knjigu sa receptima “Moj kuvar i savetnik” Spasenija Pata Marković izdala je 1907. g.
  • 1939. godine izašao je Patin „Moj kuvar“ sa preko 4000 recepata koji je u narodu odmah prozvan „Patin kuvar„, i taj naziv zadržao i posle rata, kada je knjiga ponovo izdata pod nazivom „Veliki narodni kuvar“.
  • Patin „Veliki narodni kuvar“ doživeo je dvadesetak izdanja. Verujem da mnogi recepti koje danas koristimo potiču upravo iz Patinog “Velikog narodnog kuvara”.