Prva knjiga sa receptima

Prvu knjigu sa receptima za pripremu raznih  likera, vina, lekovitih napitaka i hrane napisao je Zaharije Orfelin, pisar i sekretar nekoliko srpskih vladika. Ovaj prvi kuvar, sastavljen  od recepata prevedenih sa nemačkog jezika štampan je u drugoj polovini 18.veka u Sremskim Karlovcima pod nazivom “Iskusni podrumar”. Jeromonah Jerotej Draganović napisao je prvu zbirku recepata za jela koja je  pod nazivom “Srpski kuvar”  štampana i objavljena u manastiru Krušedol na Petrovdan 1855. godine.

Prvi kuvari sa receptima za pripremu jela kao što su posni  i mrsni pasulj, posna i mrsna sarma od kiselog kupusa, punjene paprike, pihtije, kačamak, gruvanica, popara, gibanica… pojavljuju se tek krajem 19. i početkom 20.veka. “Veliki srpski kuvar” napisala je Katarina Popović Midžina krajem 19. veka  a početkom 20. veka pojavile su se kuvarske knjige koje su napisale Sofija Mirković, Vida Totović, Leposava Gavrilović, Spasenija–Pata Marković i Aleksandra Rustanović.

Najveću popularnost doživela je Spasenija–Pata Marković, koja se školovala u  Bečkoj školi za vođenje domaćinstva. Stečeno znanje želela je da prenese na domaćice u Srbiji I za kratko vreme je postala popularna šireći ideju moderne Srbije. Pata je radila u Politici gde je imala redovnu rubriku “Jelovnik danas” u kojoj je savetovala žene kako da naprave dobar ručak sa malo novca. Davala je savete kako se postavlja sto, serviraju jela, obeležavaju praznici i kako treba da se domaćica ponaša u različitim prilikama. Pata je isticala da zdravlje ulazi na usta, od detinjstva do starosti. Sakupljala je recepte starih zaboravljenih jela I napravila je bogatu riznicu kulinarskih specijaliteta.

Prvu knjigu sa receptima “Moj kuvar I savetnik” Spasenija Pata Marković izdala je 1907. g.
1939. godine izašao je Patin “Moj kuvar” sa preko 4000 recepata koji je u narodu odmah prozvan “Patin kuvar”, i taj naziv zadržao i posle rata, kada je knjiga ponovo izdata pod nazivom “Veliki narodni kuvar”.
Patin „Veliki narodni kuvar“ doživeo je dvadesetak izdanja. Verujem da mnogi recepti koje danas koristimo potiču upravo iz Patinog “Velikog narodnog kuvara”.